Seznam potravin s obsahem histaminu

Které typy potravin obsahují histamin?

Potraviny, které dlouho dozrávají nebo podstupují dlouhé skladovací procesy, často produkují vyšší množství histaminu. Také se setkáváme s množstvím potravin, které fungují jako takzvané „histaminové liberátory”, protože uvolňují další uložený histamin.

Příklady pro tyto typy potravin jsou:

  • alkohol, zejména červené víno a šampaňské,
  • sýr,
  • mořské plody, ryby a rybí omáčky,
  • masné výrobky (např. salám),
  • kyselé zelí,
  • zelenina (např. rajčata, špenát a lilek),
  • ovoce (např. jahoda, ananas, banán)
  • a čokoláda

 

Potravina Histamin
Víno a pivo
červené víno 60-2197 µg/l
bílé víno 3-120 µg/l
dezertní víno 80-400 µg/l
šampaňské, sekt 15-670 µg/l
pivo 15-305 µg/l
Ovocné šťávy
pomerančová šťáva 10.1 µg/I
Mléko a sýr
pasterizované mléko 0,3-0,7 mg/kg
jogurt 2,1 mg/kg
ementál < 10-500 mg/kg
horský sýr < 10-1200 mg/kg
parmezán < 10-580 mg/kg
gouda < 10-200 mg/kg
camembert, brie < 10-300 mg/kg
syrečky < 10-50 mg/kg
ovčí sýr < 17,4 mg/kg
Maso a uzeniny
syrové uzeniny < 10-280 mg/kg
salámy < 10-280 mg/kg
salám Kantwurst < 10-50 mg/kg
syrová šunka < 10-300 mg/kg
Ryby
čerstvé ryby 0-1500 mg/kg
zkažené ryby < 13 000 mg/kg
rybí konzervy 0-1500 mg/kg
uzená makrela 0-300 mg/kg
ančovičky 4,4-125 mg/kg
Ocet
jablečný ocet 20 µg/l
stolní ocet 500 µg/l
červený vinný ocet 4 000 µg/l
Zelenina a ovoce
rajčata (kečup) 22 mg/kg
špenát 30-60 mg/kg
lilky 26 mg/kg
avokádo 23 mg/kg
kysané zelí 10-200 mg/kg
pšeničné klíčky 3,5 mg/kg
jahody 2,1 mg/kg

Směrné hodnoty. Tyto hodnoty slouží jako orientační; představují průměrné hodnoty a mohou se podle výroby produktu lišit.

Zdroje: Jarisch a kol. (2004): Histamin-Intoleranz Histamin und Seekrankheit, .2. vydání, Georg Thieme Verlag; Sciotec Diagnostic Technologies GmbH: obsah histaminu v potravinách.

1
2
3
4
Test potravinové intolerance
Jak dlouho trpíte výskytem průvodních příznaků?
Test potravinové intolerance
Objevují se Vám po jídle následující příznaky?
Bolest břicha
Plynatost / říhání
Průjem
Nevolnost
Kožní vyrážka
Svědění kůže
Nosní hlen
Dýchací potíže
Silná únava
Bušení srdce
Bolest hlavy (migréna)
Test potravinové intolerance
Po kterých z následujících potravin se Vám objevují průvodní příznaky?
Test potravinové intolerance
Váš výsledek:
HIT potvrzená. Důsledně se doporučuje vyšetření u alergologa/imunologa. Doporučuje se nasazení diety s vysazením potravin obsahujících biogenní aminy.
Kde mi pomohou

Výsledek si můžete Vytisknout nebo uložit v PDF

HIT možná. Doporučuje se vyšetření u alergologa/imunologa.
Kde mi pomohou

Výsledek si můžete Vytisknout nebo uložit v PDF

HIT nepravděpodobná.
HIT vyloučená.